Hjem / Aktuelt / «Du må dra – i morgen blir det krig»

Meny

Nyhetsbrev

Følg oss     Face  /  Insta  /  LI

Dima som flyktet fra Ukraina dagen før krigen brøt ut

Vi har vært så heldige å fått inn Dima i en praksisplass hos Wera. Han er her to ganger i uka og har vist seg å være en god ressurs. I Ukraina jobbet Dima i et reklamebyrå og har sitt spesialfelt innen markedsføring og reklame. Dima forlot Ukraina én dag før krigen brøt ut. Hadde han ventet hadde han måttet kjempe og bære våpen. Han var smart og han var heldig.

– Jeg hadde tenkt på det en stund. Det er mye korrupsjon og tidene er ustabile i Ukraina. Jeg har en utdannelse og en jobb og jeg hadde troa på at jeg kunne klare meg også et annet sted i verden. Jeg tenkte først på Australia, men landet på at jeg ville gå for enten Irland eller Norge. Det ble Norge.

I forkant krigen forsikret Dima seg å alltid ha full tank på bilen og mat for flere dager framover – om det skulle skje noe. Og så kom den dagen han måtte handle.

– Plutselig fikk jeg en telefon fra en kamerat i Hviterussland. Han visste om at jeg hadde planer om å dra før eller siden, og rådet meg til å dra. «Om du skal dra, må du dra i dag, i morgen vil krigen bryte ut» sa han. Det var om morgenen 23. februar.

– Jeg pakket med meg seks flasker vin, litt mat og klær. Jeg dro samme kveld og kjørte til en venn over grensen. Jeg visste at krigen ville komme, men likevel – det er ikke lett når du plutselig må bestemme deg. Han kjøpte forsikring for 12 måneder og kjørte over grensen til Hviterussland.

Nå bor Dima i Skien og trives godt med praksisplass hos Wera.
– Det er et mirakel. Jeg har blitt tatt så godt imot og folk er vennlige. Jeg er gjest i dette landet, og jeg må være ydmyk. Jeg vet at det ikke er jeg privat som får penger, men kommunen som gjør en investering i meg slik at jeg kan bidra. Og det er ikke noe annet jeg heller vil, sier Dima.

For Wera er det å ha Dima her er vinn – vinn. Dima er kunnskapsrik, og viser at han ønsker å bidra. Han er en ressurs både for Wera og sine ukrainske og russiske bekjentskaper.

Vi ønsker Dima hjertelig velkommen til Wera!